Rámkové krmítko 39x24

Krmítko je praktická a skvělá pomůcka na zakrmení včelstev také lze krmítko využít na jaře a při tvorbě oddělků, viz. návod níže.
Krmítko má uvnitř zdrsněné stěny a také perlinku po které včelky lezou. Včelky se v něm netopí a krásně se nakrmí. Do krmítka se dostávají z vnitřní strany uvnitř v nástavku, krmítko je umístěné hned z kraje nástavku místo 2 rámků.

VÝHODY KRMÍTKA:
- snadná manipulace
- nedráždí, roztok nestéká a nekape vedle.
- možnost využití při tvorbě oddělků
- také na jaře při podněcovaní nebo jenom jako zdroj vody

Kapacita krmítka je na 1 krmení 5 litrů roztoku.

Rozměry - 39 x 24 (zabírá šířku 2 rámků) / délka horní loučky je 41,4 cm , výška krmítka je 24 cm a šířka /místo 2 rámků je 7 cm.

Materiál - polypropylen s tepelnou odolností do 100°C
Atestace - pro styk s potravinami a zdravotní nezávadnosti
Info - obsah na 5l zásob, praktická sklopná ouška pro snažší manipulaci a víčko, součástí je i perlinka
Tip - vnitřní stěny natřete tenkou vrstvou vosku, včelám se snadněji vylézá nahoru.


Plastové kapsové krmítko
 

Rád bych se s Vámi podělil o zkušenost s využitím plastového kapsového krmítka, určeného pro rámkovou míru 39x24, které na krmení včel používám již třetím rokem.

Plastové kapsové krmítko je o obsahu 5 litrů s perlinkou, po které včely dobře lezou. Po vyzkoušení několika způsobů zkrmování včelstev cukerným roztokem, jakou byli sklenice, stropní krmítka i plastové kbelíky jsem nakonec velice spokojen s tímto krmítkem. Krmítko je vyrobeno z potravinářského plastu, obsah 5 litrů a nechá se dezinfikovat vyvařováním. Výhody kapsových krmítek jsou v jejich umístění přímo v plodišti, kde již není potřeba prázdných nástavků na zakrytí lahví, případně kbelíků a jednoduší aplikace krmení.

Další využití krmítek jsem vyzkoušel v minulém roce, kdy jsem krmítka využil při tvorbě oddělků.
 

Připravím si prázdný nástavek, do kterého vložím rámkové krmítko ( krmítko má šířku dvou rámků) a zbývající prostor doplním rámky s mezistěnami a soušemi. Podsadím podmet, připravím strůpkovou fólii a strůpek. Takto vystrojené úly vezmu na stanoviště kde do nich již podle tradičního postupu vložím plást se zásobami, jeden, případně dva plásty se zavíčkovaným plodem a z plástů oklepu do oddělku dostatečné množství včel. Dále se přiloží plást s pylovou zásobou, souš s nastříkanou vodou a zmíněné rámkové krmítko. Prostor za rámkovým krmítkem vystrojím kombinací souší a rámky s mezistěnami. Takto vytvořený oddělek umístím na několik hodin do sklepa, kdy vyprchá feromon matky a nové včelstvo osiří. Pak již stačí přidat novou zaklíckovanou matku, případně zralý matečník a včelstvo umístit na stanoviště. Výhody takto vytvořeného oddělku jsou v tom, že krmítko slouží jako přepážka a můžeme kdykoli přikrmit.Dále je snadná kontrola a rychlé rozšíření prostoru, kdy nám včelstvo sílí. Při kontrole stačí nazdvihnout víko a když je potřeba včelstvo rozšířit, stačí jen odebrat zásobní rámek za krmítkem, krmítko posunout a na kraj plodiště tento rámek vložit. Takto postupujeme do vyčerpání zásobních rámků a zesílení včelstva.
 

Tento způsob je velice jednoduchý a racionální. Nepotřebujeme již další pomůcky, jako jsou plemenáče, přepážky a krmítka.


 

(vyhrazujeme si právo měnit tyto popisy a specifikace bez předchozího upozornění)