Včelařský tekutý oblek. Obsahuje: kompletní set: 0,5 litrový kelímek, který slouží jako obal a při používání jako nádoba k uchování repelentního roztoku. Dále pak 20 ml lahvičku s repelentem a bavlněný hadřík a informační leták s návodem na použití.

Rádi byste včelařili nalehko a bez bodnutí ? Vyzkoušejte tekutý oblek.

Je známo, že včely mají velice dobrý čich, čímž dokáží rychle reagovat na pachy , které je dráždí. Některé z pachů jsou například lidský pot, alkohol a jiné. I když se nejedná o úplnou novinku, kterou používají hojně převážně včelaři v zahraničí, tak na našem trhu úplně chybí a většině našich včelařů je úplně neznámá.

Využití přípravku má ve včelařství široké využití nejenom jako odpudivý repelent na ochranu včelaře, ale dá se použít i jako repelent při medobraní v době slídivosti, při napadení úlu jinými včelami a dále při krmení odpuzuje slídivé včely. Dovolili jsme si pro včelaře připravit již praktický kompletní set, který je po naředění vodou okamžitě připravený k použití.

Repelent je velice účinný a stačí jen cca 4 kapky na jednu lžíci vody. Tento roztok namícháme v přepravní plastové nádobě a přiložený bavlněný hadřík v tomto roztoku necháme stejnoměrně nasát.

Aplikuje se pomocí bavlněného hadříku na místa, která jsou v přímém kontaktu se včelami. Výborné zkušenosti máme v případě slídění včel. Lze použít i při loupeži včel a to potřením česna ( avšak ne jako prevence).

Sada obsahuje : 20 ml 100% hřebíčkové silice v plastové lahvičce s kapátkem, bavlněný hadřík o velikosti 40x40 cm,  plastový uzavíratelný kelímek 0,5l pro uchování hadříku se silicí a informační leták s návodem na použití.

POZOR!
H315 Dráždí kůži
H319 Způsobuje vážné podráždění očí
H335 Může způsobit podráždění dýchacích cest

Článek o Tekutém včelařským obleku 

V tomto článku bych chtěl představit jednoduchý prostředek, který nám usnadní a zpříjemní práci ve včelách.

V roce 2022 jsme ve spolupráci s paní Prokovou z Bratislavy uspořádali za okresní organizaci Hradec Králové návštěvu profesionálního včelaře Kurta Tratscha v malebném lázeňském městečku Báden Erlachu. Návštěva byla zaměřena na prezentaci tepelného ošetřování včelstev pomocí Varroa Controlleru. Po příjezdu na včelnici se nám dostalo vřelého přivítání v podobě lahve piva z místního malého pivovaru.

  Než jsme přistoupili k vlastní praktické přednášce nám bylo nabídnut hadřík zprvu neznámou látkou. Kurt demonstroval aplikaci a s daným hadříkem se utřel na rukou, obličeji a ostatních nechráněných místech. Každý pochopitelně přičichl k hadříku, z kterého se linula pronikavá hřebíčková vůně. Prý to odpuzuje včely a přebíjí lidský pach a tím usnadňuje práci včelaře při práci ve včelách. Po mém dotazu na mírnost Kurtových včel jsem již oleji přestal věnovat pozornost.

Po půldenní návštěvě, spokojenosti včelařů s přednáškou došlo také na zmíněný hřebíčkový olej a ještě v autobuse při zpáteční cestě se na mě včelaři obrátili, zda by si daný olej mohli u nás na včelařské prodejně zakoupit. Slovo dalo slovo a jako obchodník jsem se začal zajímat o možnosti a dostupnosti tohoto produktu.

Podařilo se navázat spolupráci s dovozcem a po zakoupení většího množství zajistit i nižší cenu než běžně nabízený konkurenční produkt. Poté jsme začali s hlubším testováním a možným dalším využití tohoto oleje. Jelikož se jedná o ryze přírodní produkt, který při dodržení základních pravidel nezpůsobuje včelaři ani včelám žádné nebezpečí, nabízí se hledání širšího využití. Jako repelent se velice osvědčil a i když už léta nepoužívám rukavice a při běžných zásazích ve včelstvech ani ochranný klobouk, tak jsem v loňském roce nepoužíval klobouk ani při posledním medobraní a odstraňování medníků, kdy dochází k loupežení a tím vzniklé podrážděnosti včel.

Jelikož se při včelaření snažím odbourávat jednoúčelové věci, tak jsem hledal nové využití tohoto přípravku. Hned se nabídlo potření uteplivky tímto repelentem, kterou používám nejenom v zimě k uteplení strůpku se schopností odsávání vlhkosti. Ale také při medobraní, kdy uteplivkou jednoduše a pohodlně přikrývám odebrané plásty v nástavcích. Repelent spolehlivě přebíjí vůni medu a nedochází tak k náletům včel na odebrané medné plásty.

  Dalším neméně dobrým využitím bylo potření zúženého vletového česna u napadených včelstev při vzniklé loupeži. Jen upozorňuji, že lze využít jen při již vzniklém loupení a ne jako prevenci.

Dalším využitím je při krmení včelstev, kdy se můžou zlehka potřít místa, kde došlo k potřísnění úlu krmivem a nebo všude tam, kde nechceme a nebo již bráníme včelám v loupení.

Je to jen jedna sezóna s tímto prostředkem a již se ukázalo, jak se dá za málo peněz udělat hodně muziky. Myslím, že budoucnost vynalézavosti našich včelařů má mnoho využití a rádi se o zkušenosti podělí.

Původně lahvička s praktickým kapátkem a návodem k použití by se zdála jako konečné řešení, podařilo se nám vytvořit praktický set, který slouží k okamžitému praktickému použití a dále k uchování tohoto přípravku. Set se skládá z kvalitního, dostatečně velkého kelímku, ve kterém je bavlněný hadřík 40x40 cm a již zmíněná lahvička s olejem. Vše je v jednom a stačí do kelímku nalít cca jednu polévkovou lžíci vody, nakapat 4 kapky oleje a přiložený hadřík v tomto roztoku nechat nasáknout. Poté je hadřík připravený k použití. Po použití se hadřík uchovává v kelímku a dle potřeby se jen doplňuje daný roztok. Repelentní účinek oleje je silný a čich včel lepší než má člověk, není tedy potřeba aplikaci přehánět. Hadřík je jen navlhčený a nesmí z něho roztok kapat.

Doufám, že článek zaujme a bude včelařům ku prospěchu. V případě zájmu jsem ochoten se podělit o mnoho dalších vychytávek v příštích článcích a také připravujeme videa na portálu YOU TUBE. Případné připomínky a nápady prosím posílejte na dolezaluv.med@gmail.com

Vladimír Doležal

(vyhrazujeme si právo měnit tyto popisy a specifikace bez předchozího upozornění)