včelařská prodejna
 Kontakt
Doležalův med
  Polizy 9
  50327   Lhota pod Libčany
  +420 774 153 490
  +420 605 222 286
 
 Události
 Dopravu zajišťuje
GLS
5/5
Košík:je prázdný
bez DPH:0.00,- Kč
s DPH:0.00,- Kč
Včelařský areál, kurzy pro včelaře, medobraní
 Doporučte nás
  • Podělte se o pozitivní zkušenost z naší spolupráce a doporučte nás Vašim známým a přátelům:
Kudy z nudy

Med

  • Přidáno: 10.10.2016   |   77 čtení / zobrazení
Med patří do kategorie tzv. superpotravin. (Co jsou to superpotraviny? Jedná se o přírodní látky s vysokým nutričním obsahem příznivě ovlivňující naše zdraví.) Věděli jste, že med je jediná potravina, která obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, vitamínů, minerálů a vody. Med je asi nejstarším produktem, získávaným od včel. Nejdříve sloužil samozřejmě jako sladidlo, poté lidé začali objevovat i jeho léčivé účinky. Med je produktem včely medonosné, která sbírá na květech nektar nebo na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. Včela nektar obohatí látkami z vlastního těla, pozmění jej ve svém trávícím ústrojí a uskladní jej v plástech, kde později dozrává v med. Med včelstvu slouží jako potrava pro zimní období. 
Cenovou nabídku medu od našich včeliček naleznete v záložce: Prodej medu - Nabídka
Objednávky přijímáme na email adresu: dolezaluv.med@gmail.com nebo telefonicky 605 222 286 

Jaké jsou druhy medů? 
1/ Květový ( dle způsobu získávaní- Květový pastový)
2/ Medovicový (lesní) 

Z hlediska způsobu zíkávaní medy dělíme na:
vytáčený, pastový, lisovaný, vykapávaný, plástečkový, filtrovaný med nebo med pekařský med
 
Ad 1/ Květový med
Květový med vzniká z nektaru, který pochází z květů rostlin.  Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Květový med je velice ceňen v lidovém léčitelství obsahuje více vitamínu a méne minerálních látek.
 Květový med se dá rozdělit podle rostlin, z kterých nektar pochází:
  • řepkový med - Velmi častý med, který se vyznačuje žlutou barvou a tendencí rychle krystalizovat.
  • akátový med - Oblíbený med pro svou vůni a chuť po akátových květech. Vyznačuje se průhlednou mírně nažloutlou barvou. Dlouho zůstává v tekutém stavu.
  • lipový med - Med pocházející z lipového květu vyznačující se, podobně jako akát, průhlednou mírně nažloutlou barvou. Má lahodně jemnou chuť a vůni.
  • a další 
Květový pastový med:
Jedná se o velmi šetrné ošetření medu. Technologie pastování spočívá na poznatku, že v počátku krystalizace včelař med denně několik dnů po sobě mechanicky šetrně promíchává, až do doby, kdy produkt získá konzistenci pasty. Med sice opět zkrystalizoval, ale ve velmi malých krystalcích, díky kterým si uchovává vláčnost. Pastový med se dobře odebírá ze sklenice, nestéká z krajíce chleba a svou krémovitou konzistenci neztrácí ani v sebekrutějším mrazu, jak se o tom přesvědčili čeští polárníci. Navíc tu máte záruku, že med nebyl nijak výrazně poškozený. Poškozené medy totiž nevytvářejí pastu.
V pastovém medu zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny.


Ad 2/  Medovicový (lesní) med
Medovicový nebo také med lesní jsou medy zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. Medovicový med pochází z medovice, kterou nejčastěji produkují mšice, které se živí šťávami ze stromů. Nejčastěji se jedná o smrky a jedle. Mšice z těchto šťáv využijí potřebné složky a zbytek vyloučí ve formě medovice. Včely jí odeberou a zpracují v med. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, které prospívají lidskému organismu.

Proč med krystalizuje? 
Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Každý med krystalizuje pokud ne něco je špatně. Čas kdy nastává proces krystalizace je u každé druhu medu různě dlouhý. Krystalizace je známka kvality medu. Med květový obvykle světlejší barvy pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Květové medy díky malým krystalkům glukózy a četným pylovým zrnkům krystalizují poměrně brzy. Často už za několik týdnů po vytočení. Naproti tomu tmavý medovicový med obsahuje více ovocného cukru, čili fruktózy. Proto tedy krystalizuje později. Medovicový medy nebo čistý akátový med podléhá krystalizaci skutečně většinou až po několika měsících. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, existuje vážné podezření, že byl proces zrání medu násilně zastavený a kvalita medu proto utrpěla. Nej- častěji se tak může stát vystavením medu vysokým teplotám nebo po drastické filtraci medu, při které byla odstraněna pylová zrna (krystalizační centra). Tím se ovšem bohužel odstraní nebo zničí řada prospěšných látek, pro které si med ceníme. V horším případě to může znamenat, že do něj výrobce přidal látky, které zabraňují krystalizaci. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách. Med proto ukládejte v uzavřených nádobách a skladujte při teplotách 15–20 °C. Neprospívá mu ani výraznější kolísání teplot, ani dlouhodobé působení světla. Takže ideální místo pro uskladnění sklenice s medem v domácnosti je spížní skříň nebo komora. Také nezapomeňte sklenici s medem vždy pečlivě uzavřít víčkem. Jeden z důvodů proč - protože med je hydroskopický- pohlcuje vzdušnou vlhkost, jinak řečeno jeho povrchová vrstva nasává ze vzduchu vodu. Vodou zředěný med pak může zkvasit a je znehodnoceny. 


Jak ztekutit med?
Zkrystalizovaný med můžeme bez poškození opět udělat tekutým zahřátím ve vodní lázni na teplotu v  rozmezí 40°C až 45°C. V zimě můžete postavit sklenici s medem na teplý radiátor ústředního topení a zakrýt utěrkou nebo ručníkem. Nenechávejte zde med zbytečně dlouho. Jakmile je opět tekutý, uskladněte ho v chladnu a temnu. Nevhodné jsou mikrovlnné trouby, proto- že mikrovlny snižují kvalitu medu.
 
Léčení medem
Med by se měl konzumovat pravidelně jako prevence proti nachlazení. Mohou se vyskytnout alergické reakce na med, ty jsou většinou způsobeny pylovými zrny, které med obsahuje. V tom případě je vhodné si vybrat jiný druh medu, medovicové medy obsahují méně pylu než medy květové. Alergikům na pyly se doporučuje v mimosezónní době pravidelně konzumovat med od včelaře ze svého okolí. Med obsahuje pyl z jeho okolí, tělo je vystaveno alergenu v nízké koncentraci, může si tedy na alergen zvyknout a v pylové sezóně již nebude reakce na pyl tak silná. Nedoporučuje se konzumovat cizokrajné medy, u citlivých jedinců mohou pro tělo neznámá pylová zrna vyvolat alergické reakce.
Při nachlazení se doporučuje užívat med, při kašli hlavně med medovicový, který tlumí kašel. Při vysokých horečkách, které jsou náročné na metabolismus těla, je také vhodné podávat med, doplní tělu energii. Med byl dříve s oblibou používán při léčbě popálenin, ve 20. stolení se od jeho používání upustilo kvůli novým farmakologickým výrobkům, dnes jsou vědci vyvíjeny speciální obvazy na popáleniny obsahující med. Med totiž urychluje jejich léčbu. Med má antibiotické vlastnosti díky obsahu flavonoidů a fenolů, možné využití při léčbě zhnisaných a nehojících se ran.
Med lze využívat na léčení:
-  Zánět horních dýchacích cest: Tlumí zánět a bolest. Používá se ho jako sladidla plicních čajů a samotného s máslem nebo rozmixovanou cibulí.
- Nespavosti: Pro uklidňující účinek medu se doporučuje brát 1 až 2 lžičky před spaním
- Paradentóza zubů: Ve vyzrálém medu, jakož i ve víčkách zavíčkovaných medových plástů (tzv. voští), jsou látky, kterým říkáme inhibiny, které působí proti rozvoji baktérií.
- Hnisavé rány:Med aplikován na hnisavé rány pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a rány oživuje. Vyzkoušeno u bércových vředů dokonce i při válečných poraněních.
-Ženy v těhotenství: Doporučuje se zvýšená konzumace medu pro celkové zlepšení průběhu těhotenství. Využíváme sedativního účinku medu, stopové minerály vápník a fosfor i ostatní, přispívají ke zvýšení odolnosti organizmu dítěte a k uklidnění a vylepšení výživy matky a ke zlepšení její psychiky.
    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    přidat komentář