Varroa Controller je patentovaný rakouský přístroj, který umožňuje tepelně ošetřovat zavíčkovaný plod proti roztočům varroa bez použití chemie. Přístroj pomáhá zabezpečit zdravé a silné včelstva po celý rok a získávat med a včelí produkty bez reziduí a chemických léčiv.

Jenom pro informaci příklad velikosti populace a schopnost rozmnožovaní roztoče - Varroa destruktara. Stav v únoru - přítomnost v úlu 100 kusů varroa destruktor. V březnu 200 kusů, v dubnu 400 kusů, v květnu 800 kusů v červnu 1600 kusů a v červenci 3200 kusů. Dynamika rozmnožovaní závisí od mnohých faktorů, ale je důležité poznat populaci roztočů ve včelstvu, protože jenom tak je možné jich dostatečně kontrolovat a potlačovat jejich rozmnožovaní a výskyt.  

Přístroj Varroa Controller vystavuje roztoče a včelí plod specifické teplotě, která zabíjí pouze roztoče a nezničí plod.
Při požadované teplotě ošetření dochází u roztoče k narušení syntézy životně důležitých bílkovin. Včelímu plodu tato teplota neškodí. Vývoj přístroje Varroa Contorller je založen na známém principu fungování hypertermie. 

S přístrojem Varroa controler je lehká manipulace, důležité je mít ale přístup k elektřině / 800 W. Přístroj se používá hned z jara při ošetření včelstev, když venkovní teplota dosahuje 18´C. Plodové rámky vybereme z plodiště bez včel je vložíme do přistroje a zasuneme teplotní senzor do plodového plástu. Do přístroje doplníme destilovanou vodu. Program ošetření včelstev probíhá automaticky / 2 hodiny. Přístroj byl v roce 2017 testovaným německým včelařským institutem ve Veitshöchheime a jeho účinnost vůči roztočům byla stanovena  stanovená na 97%.

Přístroj doporučuje národní včelařská asociace Apisuisse, která poskytuje veterinární služby v oblasti včelařství a také belgický výzkumný institut včelařsky CARI jako i účinný způsob prevence proti přemnožení roztočů ve včelstvech v období, když včelstvo ploduje.

Zkušenosti včelaře:  Ján Doubrava, Kroměříž – Česká republika: 
„S ukončeným rokem ošetřování včelstev v tepelné komoře jsem maximálně spokojený. Provedl jsem za tu doby čtyři cykly ošetření, izolaci matek v duplexní klícce, jedinou chemií byla kyselina šťavelová před vánoci vloni. Jinak pouze tepelné ošetření plodu, výměna díla a vyřezávání části trubčího díla. Napadení roztoči je malé, včelstva jsou velmi zdravá a silná, vitální, je to radost s nimi pracovat. Splnilo se mi vše, co jsem od přístroje očekával, spíše bych řekl, že moje očekávání byla překonána. Za to chci poděkovat panu Wimmerovi. Asi budu v následujících týdnech přemýšlet nad tím, že bych zkusil své zkušenosti a výsledky sepsat a zveřejnit v tuzemských včelařských periodicích, bylo by velmi dobře, kdyby se věc šířila dále.“

Technické parametry přístroje:

  • Váha: 30 kg
  • Vhodné pro rámkové míry:  10 rámků do výšky 36 cm nebo 20 rámků do výšky 17 cm
  • Délka: 65cm, Šířka: 62cm, Výška: 64cm
  • Příkon: 400W

Najednou lze ošetřit 10 rámků do výšky 36 cm nebo až 20 nízkých rámků do výšky 18 cm.

Dizajn přístroje umožnuje lehké skladování a je ideálním pomocníkem pro včelaře s malým počtem včelstev. 


Velice podrobné informace naleznete v Praktické příručce tepelného ošetření včelstev od pana  Wolfganga Wimmera.

https://www.varroa-controller.com/wp-content/uploads/2015/09/praxishandbuch-Varroa-Hypertermia_pdf_online.pdf

A odkazy na videa:

https://www.youtube.com/watch?v=TRMCxUBesOM

https://www.youtube.com/watch?v=wPq1BUXlf74&feature=emb_title

https://www.youtube.com/watch?v=tnqtWCZ8Cz4

(vyhrazujeme si právo měnit tyto popisy a specifikace bez předchozího upozornění)