Refraktometr je vhodný k učerní obsahu vody v medu. Měří cukernatost. Med k měření musí být čirý a tekutý. Refraktometr představuje optický přístroj, který pracuje na principu lomu světla. Je určený k rychlému zjištění koncentrace vodních roztoků. Můžete tak jednoduše zjistit obsah vody v medu.


Měření je jednoduché. Na zešikmený skleněný hranol kápnete několik kapek kapaliny, přiklopíte průsvitné víčko, aby se kapalina rozprostřela po hranolu. Pak namíříte hranol proti světlu a podíváte se do okuláru. Refraktometr využívají potravináři, ale i včelaři. Ve výsledné fázi se stanoví kvalita medu.

Návod k použití refraktometru:

Refraktometr i med, který se měřit, by měl mít teplotu přibližně 20°C. Při použití přístroje musíte udržovat zařízení v horizontální poloze. Zvednete průhledné víko a med umístíte na skleněný hranol tak, aby byl celý pokrytý medem. Nesmíte zapomenout na promíchání nádoby s medem předtím, než vzorek odeberete. Hodnota tak nebude chybná. Při aplikaci medu nepoužívejte ostré předměty, jimiž byste mohli hranol poškodit či poškrábat. Následně sklopte víko a měřte hodnotu. 

Měření hodnoty:
Držte refraktometr horizontálně proti světlu (lampa nebo světlo) a pootočte knoflíkem tak, abyste měli přehled na stupnici. Můžete tak lehce změřit hodnoty tam, kde přímka protíná stupnici mezi tmavou a světlou částí v zorném poli. Následně hranol očistěte, víko hranolu očistěte vlažnou vodou. Zbytky medu by mohly zařízení poškodit. 

Nezapomeňte, že refraktometr je optický přístroj a musíte na něj být opatrní. Vyhýbejte se prudkým změnám, vlhkosti na skladovacím místě, agresivnímu prostředí, kde přístroj skladujete. Vyvarujte se pádu, jímž by mohl být refraktometr poškozen. Jednotky: prostřední stupnice: Brix %, pravá stupnice: voda %.

(vyhrazujeme si právo měnit tyto popisy a specifikace bez předchozího upozornění)